Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΘΕΣΠΡΩΤΙΑΗγουμενίτσα ΠΡΟΣΟΧΗ: Βρήκατε αυτή την τσάντα στην πόρτα σας;;

Ηγουμενίτσα ΠΡΟΣΟΧΗ: Βρήκατε αυτή την τσάντα στην πόρτα σας;;

Θορυβημένη είναι η κοινωνία της Θεσπρωτίας από τα χιλιάδες αντίτυπα της Καινής Διαθήκης και άλλων εντύπων που μοίρασαν “ευαγγελιστές” σε παρά πολλές πολυκατοικίες, αλλά και σε κτίρια με γραφεία. Κατα καιρούς στην περιοχή μας έχουμε συνηθίσει από τις συχνές επισκέψεις των “μαρτύρων” του Ιεχωβά, ωστόσο αυτή τη φορά πρόκειται για μια διαφορετική περίπτωση αίρεσης..

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος μια νεοπροτεσταντική Οργάνωση, ονομαζόμενη «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση», θα κινηθεί με προσηλυτιστική δραστηριότητα  ως 12 Ιουλίου στην περιοχή μας. Με μία ευρείας κλίμακος εκστρατεία που την ονομάζει «Operation Joshua (Οπερέισον Τζόσουα) – Κάθε σπίτι».Σύμφωνα με πληροφορίες η οργάνωση έχει εγκατασταθεί σε παραλιακό μέρος της Ηγουμενίτσας ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή καθημερινά γίνεται εξόρμηση για την διανομή της καινής διαθήκης σε 86 χωριά του Νομού Θεσπρωτίας.

Η Ιερά Σύνοδος συνιστά να μη δελεασθούμε από τη δωρεάν διανομή της Καινής Διαθήκης, διότι αυτό θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μας πλησιάσουν, για να συζητήσουν μαζί μας, να μας δώσουν πληροφορίες για το προσηλυτιστικό έργο τους, και να γίνουν γνωστοί. Δόξα τω Θεώ, μία Καινή Διαθήκη εγκεκριμένη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας μας έχουμε όλοι στο σπίτι μας, και δεν χρειάζεται να μας ξεγελούν μ’ αυτό.

Η Ιερά Σύνοδος μας επισημαίνει, τέλος, ότι ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ως μέλη του ενός και μοναδικού Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας, δεν χρειαζόμαστε τις διάφορες νεοφανείς αιρετικές κινήσεις, ούτε τους διαφόρους «κήρυκές» τους, από το εσωτερικό ή το εξωτερικό.

Γι’ αυτό ας είμαστε προσεκτικοί αυτές τις ημέρες για να διαφυλάξουμε την Πίστη μας την Αγία και την προαγωγή μας προς τη σωτηρία και τον αγιασμό».

Tι λένει οι θεολόγοι

Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούν αυτή την εξέλιξη και οι θεολόγοι σ’ αυτή την ενέργεια με τον Δρ. Θεολόγο καθηγητή Β/θμιας Εκπ/σης, μέλος της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου κ. Χαράλαμπο Ανδρεόπουλο, να δηλώνει τα εξής

«Το αντίτυπο της Καινής Διαθήκης, σε μετάφραση στη δημοτική, είναι έκδοση Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας – η οποία είναι επιστημονικός φορέας – και είναι αποδεκτό από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Οπότε, δεν υπάρχει λόγος να το πετάξει κανείς, φοβούμενος πως περιέχει κακοδοξίες.

Μαζί με το αντίτυπο της Καινής Διαθήκης, διακινήθηκαν και φυλλάδια, ένα που περιγράφει την ιστορία ενός ανθρώπου που «βρήκε το δρόμο του θεού» στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας και τον εικονίζει σε μεγαλύτερη ηλικία μαζί με τη σύζυγό του πιασμένους χέρι με χέρι μπροστά στην ελληνική σημαία, και ένα που περιέχει φόρμα για συνδρομή σε εκδόσεις της «Ελληνικής Ιεραποστολικής Ένωσης», διαφημίζει κάποια άλλα site και γράφει πάνω το σύμβολο της Πίστης (Το «Πιστεύω»). Σε αυτά τα φυλλάδια, υπάρχει σαφής αναφορά ότι «το πακέτο που προσφέρεται δεν έχει καμία σχέση με Μάρτυρες του Ιεχωβά, Μορμόνους κλπ».

Εδώ, λοιπόν, κρύβεται η «παγίδα» της παρανόησης. Κάποιος σχετικά αδαής, μπορεί να πιστέψει ότι, εφόσον έχουν το ίδιο «Πιστεύω» (Σύμβολο της Πίστης) (και μάλιστα ενθαρρύνουν τον κόσμο «να πηγαίνει στην Εκκλησία της ενορίας / γειτονιάς και να ακούει τον λόγο του Θεού») και την ίδια εθνική ταυτότητα (ελληνική σημαία), είναι άνθρωποι που ανήκουν και στην ίδια εθνότητα και στην ίδια θρησκεία / δόγμα μαζί τους, είναι δηλαδή Ελληνες, Ορθόδοξοι χριστιανοί. Φυσικά, δεν είναι έτσι. Η οργάνωση «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση» είναι προτεσταντικού τύπου ομάδα, έχει έντονη δράση προσηλυτισμού και ανήκει στην Ευαγγελική (προτεσταντική) Εκκλησία

Είναι ξεκάθαρο πως η δωρεά της Καινής Διαθήκης προέρχεται από ομάδα που θεωρείται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησία της Ελλάδος «αιρετική», αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το «δώρο» είναι επικίνδυνο, ότι θα πρέπει να το πετάξουμε. Άλλωστε, με όποια ματιά και αν διαβάσει κανείς το Ευαγγέλιο, το μεγαλειώδες μήνυμά του παραμένει αναλλοίωτο (εφόσον δεν υπάρχουν παρεμβάσεις στο αυθεντικό κείμενο – και στη συγκεκριμένη έκδοση δεν υπάρχουν). Συνεπώς, οι αποδέκτες των αντιτύπων μπορούν να δεχθούν αυτό το «δώρο» με ευγνωμοσύνη και να το δούν ως μια καλή ευκαιρία να διαβάσουν (όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη) την Καινή Διαθήκη σε μετάφραση, για να γίνει πιο κατανοητή. Η Ιερά Σύνοδος, μάλιστα, προτρέπει «όποιοι ευσεβείς χριστιανοί έχουν λάβει το πακέτο «Κάθε σπίτι» της Ελληνικής Ιεραποστολικής Ένωσης μπορούν να κρατήσουν την Καινή Διαθήκη αλλά να μην ασχοληθούν με τα φυλλάδια που τη συνοδεύουν, διότι προωθούν προτεσταντικού χαρακτήρα υλικό ασυμβίβαστο με την Ορθόδοξη Πίστη, και ασφαλώς να μην έρθουν σε επικοινωνία με την οργάνωση, διότι σ’ αυτό τον προφανή σκοπό αποβλέπει και η εν λόγω κίνηση».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9,566ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή Άρθρα