Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές


Έρχονται άλλες δύο καταβολές για το επίδομα θέρμανσης έως και 1.000 ευρώ  της χειμερινής περιόδου 2023-2024. Έως τις 30 Απριλίου 2024 θα πληρωθούν οι δικαιούχοι  για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2024 υπό την προϋπόθεση να καταχωρηθούν τα απαιτούμενα στοιχεία έως και τις 15 Απριλίου 2024.

Για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης  θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 δικαιολογητικά με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024.

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη δόση του επιδόματος καταβλήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου και αφορούσε σε τιμολογογημένες αγορές με ημερομηνία έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και που είχαν καταχωρηθεί τα απαιτούμενα στοιχεία έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2024.

Επίδομα θέρμανσης: Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το επίδομα τα εξής:

Τα ποσά

Από 100 ευρώ και 800 ευρώ είναι  το ποσό του επιδόματος που θα λάβει κάθε δικαιούχος. Το ανώτατο ποσό αυξάνεται μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ για οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Για τον υπολογισμό του επιδόματος λαμβάνονται υπόψη οι λεγόμενες βαθμοημέρες, που έχουν να κάνουν με δείκτες ψύχους και απαιτήσεων κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανση ενός κτιρίου.

Το επίδομα αυτό αφορά αγορές που έχουν γίνει σε πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων έως και την 31η Μαρτίου 2024. Κατ ’εξαίρεση για τα καυσόξυλα οι αγορές πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024. Σημειώνεται ότι κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης.

Τα κριτήρια χορήγησης

Οι πολίτες για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια και τα περιουσιακά:

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για ένα μονομελές νοικοκυριό  είναι μέχρι και 16.000 ευρώ και 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι και συν 5.000 ευρώ είναι για κάθε παιδί.
Στις 29.000 ευρώ είναι το όριο για τη μονογονεϊκή οικογένεια. Και επιπλέον 5.000 ευρώ θα είναι για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Για πρώτη φορά φέτος έχει τεθεί ως κριτήριο τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του νοικοκυριού από επιχειρηματική δραστηριότητα να μην υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ , με σκοπό την καλύτερη στόχευση των δικαιούχων.

Περιουσία

Η αξία της ακίνητης περιουσίας (όπως υπολογίζεται για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ) για τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τι ισχύει για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα

Το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ και χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου. Ο λογαριασμός αυτός εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και η περίοδος επιδότησης αρχίζει το πρώτο τρίμηνο του 2024. Σημειώνεται δε πως τα χρήματα δεν θα τα μπουν σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό, απλά θα πιστωθούν στον εκκαθαριστικό λογαριασμό του παρόχου που έχει επιλεγεί για να ηλεκτροδοτείται το ακίνητο.


ΠΗΓΗ

Νεότερη Παλαιότερη