Χωρίς γαλάζιες σημαίες οι παραλίες του Δήμου Ηγουμενίτσας- "Ξέχασαν" να υποβάλουν φάκελο υποψηφιότητας

 


Δε θα κυματίσουν, το φετινό καλοκαίρι, γαλάζιες σημαίες, σε καμία από τις παραλίες του Δήμου Ηγουμενίτσας και κατ’ επέκταση όλου του Νομού Θεσπρωτίας!

Την περυσινή χρονιά στα όρια του Δήμου Ηγουμενίτσας, βραβευμένες με γαλάζια σημεία ήταν οι παραλίες Δρέπανο, Μεγάλη Άμμος, Καραβοστάσι και Αγία Παρασκευή, οι οποίες φέτος δε θα λάβουν τη διάκριση αυτή.

Κι αυτό, όχι επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος, αλλά επειδή η απελθούσα Δημοτική Αρχή, δεν προχώρησε στην υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας.

Το γεγονός, έγινε γνωστό με ανάρτηση (!!!) υπαλλήλου του Δήμου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στην οποία μάλιστα αναφέρεται ότι εκτός από τη μη υποβολή υποψηφιότητας, ο Δήμος Ηγουμενίτσας, οφείλει στο πρόγραμμα και τη συνδρομή του, του προηγούμενου έτους!

Σε επικοινωνία που είχε η «Θ» με τον πρώην Δήμαρχο Ιωάννη Λώλο, διέψευσε το γεγονός της οφειλής, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα απαιτεί την εξόφληση της συνδρομής για να παραλάβει ο Δήμος κάθε έτος τις γαλάζιες σημαίες με τις οποίες βραβεύεται… Όσο για τη μη υποβολή φακέλου, ο κ. Λώλος, «δε θυμόταν» αν έχει υποβληθεί!

Αντίθετα, ο νυν δήμαρχος, Παναγιώτης Νταής, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι φάκελος υποψηφιότητας δεν υποβλήθηκε και παρόλο που έγινε προσπάθεια στις αρχές Ιανουαρίου για εκπρόθεσμη υποβολή, αφού η προθεσμία είχε λήξει στις 12 Δεκεμβρίου, αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς δεν έγινε δεκτό από το πρόγραμμα, το οποίο είναι ανταγωνιστικό. Ο κ. Νταής επιβεβαιώνει επίσης ότι υπάρχουν οφειλές στο πρόγραμμα «γαλάζια σημαία».

Κάπως έτσι φέτος, θα είναι η πρώτη φορά, μετά από 3 δεκαετίες περίπου, που καμία γαλάζια σημαία δε θα κυματίζει στα παράλια της Θεσπρωτίας, καθώς το Δρέπανο τουλάχιστον βραβεύονταν συνεχώς από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της «αμέλειας» αυτής τόσο στον τουρισμό, όσο και στην οικονομία της περιοχής απομένει να το διαπιστώσουν οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου το ερχόμενο καλοκαίρι – αλλά και το επόμενο -, καθώς οι επισκέπτες κυρίως από το εξωτερικό, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη διάκριση αυτή πριν προγραμματίσουν τις διακοπές τους.

Οι εξηγήσεις – αλλά και τα τυχόν μέτρα που είναι δυνατόν να ληφθούν – υποθέτουμε ότι θα δοθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τι είναι η Γαλάζια Σημαία σε μια παραλία;

Η γαλάζια σημαία είναι ένας εθελοντικός θεσμός που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1985, όπου ξεκίνησε πιλοτικά. Η επίσημη έναρξη του προγράμματος πραγματοποιήθηκε δυο χρόνια αργότερα, το 1987. Πλέον, στο πρόγραμμα συμμετέχουν 49 χώρες απ’ ολόκληρο τον κόσμο. 

Η γαλάζια σημαία είναι μια περιβαλλοντική δράση που έχει στόχο να κάνει ασφαλείς τις ακτές που συγκεντρώνουν ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Έτσι, αυτό το πρόγραμμα ενθαρρύνει τις τοπικές κοινότητες να εργαστούν για την επίτευξη και διατήρηση υψηλών προτύπων ποιότητας και ασφάλειας στις παραλίες.

Ποια κριτήρια πρέπει να πληροί η παραλία;

Για την απονομή της γαλάζιας σημαίες σε κάποια παραλία, μαρίνα ή τουριστικό σκάφος, θα πρέπει να πληρούνται ορισμένα αυστηρά κριτήρια. Συνολικά είναι 33 και χωρίζονται στους παρακάτω τέσσερις άξονες:

1 Εκπαίδευση για το Περιβάλλον

Ο πρώτος άξονας αφορά την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την πληροφόρηση σχετικά με το οικοσύστημα και το πρόγραμμα. Οι παραλίες που θέλουν να διεκδικήσουν μια γαλάζια σημαία θα πρέπει να έχουν αναρτήσει πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα σε πίνακα ανακοινώσεων στην ακτή. Παράλληλα θα πρέπει έχουν αναρτήσει οδηγίες συμπεριφοράς για την παραμονή των λουόμενων στην παραλία. Ακόμα, πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το οικοσύστημα, αλλά και με την ποιότητα των νερών.

2 Ποιότητα των νερών

Η δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την ποιότητα των νερών κολύμβησης. Η ασφάλεια των υδάτων διασφαλίζεται με δειγματολογικές μετρήσεις πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου, η οποία είναι η 1η Ιουνίου. Επίσης, η περιοχή της ακτής δε θα πρέπει να επηρεάζεται από βιομηχανικά απόβλητα ή αστικά λύματα.

3 Περιβαλλοντική διαχείριση

Ο τρίτος άξονας είναι η περιβαλλοντική διαχείριση της περιοχής της παραλίας. Για αυτό τον τομέα απαιτείται ένα σχέδιο για τη χρήση της γης και τη σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να τοποθετήσουν κάδους απορριμμάτων στην παραλία, καθώς θα πρέπει να γίνει και πρόβλεψη για τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Ακόμα, θα πρέπει να πραγματοποιείται περιοδικός καθαρισμός της ακτής και θα πρέπει να τεθούν περιορισμοί στην ελεύθερη κατασκήνωση και την είσοδο οχημάτων.

4 Ασφάλεια στην παραλία

Ο τέταρτος και τελευταίος άξονας ασχολείται με την ασφάλεια των λουόμενων στην παραλία. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμοι εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες, καθώς και σωστικά εφόδια. Επίσης, η παραλία θα πρέπει να παρέχει ασφαλή πρόσβαση στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΠΗΓΗ:  thesprotiki.gr

Νεότερη Παλαιότερη