Άνοιξε τους επαγγελματικούς σου ορίζοντες μαθαίνοντας ξένες γλώσσες

 Στη σημερινή μας επικοινωνία και εργασία πολλοί από μας χρησιμοποιούν ξένες γλώσσες. Τα παιδιά στο σχολείο πλέον μαθαίνουν υποχρεωτικά και δωρεάν τουλάχιστον μία με δύο ξένες γλώσσες που αργότερα μπορούν να αξιοποιήσουν στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό και στην μετέπειτα εκπαίδευση τους στο πανεπιστήμιο. Η ικανότητα ομιλίας και κατανόησης ξένων γλωσσών στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης πελατών γίνεται όλο και μεγαλύτερο πλεονέκτημα για μια επιχείρηση παγκοσμίως. 


Αυτή η ικανότητα ενισχύει την ποιότητα των υπηρεσιών με τους πελάτες και τους συνεργάτες. Διευρύνει την εμβέλεια μιας επιχείρησης στην αγορά και προωθεί σχέσεις με πελάτες που προέρχονται από διαφορετικά πολιτιστικά και γλωσσικά υπόβαθρα. Συγκεκριμένα, η επάρκεια σε γλώσσες όπως τα ιαπωνικά, τα κινέζικα και τα ρωσικά μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών μιας εταιρείας που  θέλει να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις χώρες. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, αν κάποιος έχει παρακολουθήσει μαθήματα ιταλικών, θα παίξει μεγάλο ρόλο για την επιλογή του σε μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ιταλία. Οι εταιρείες στην Ελλάδα που έχουν εμπορικές δραστηριότητες με την γείτονα χώρα είναι πολλές και τα ιταλικά πλέον μαζί με τα αγγλικά έχουν εμπορική σημασία. 


Πλεονεκτήματα για την επιχείρηση και την εξυπηρέτηση πελατών


Η δυνατότητα μιας επιχείρησης να επικοινωνεί στη μητρική γλώσσα του πελάτη διασφαλίζει ότι οι επιθυμίες του πελάτη αντιμετωπίζονται με ακρίβεια και υπευθυνότητα. Για παράδειγμα, αν έχουμε εμπορικές συναλλαγές με την Ιταλία, η εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για μια επιχείρηση καθώς οι υπάλληλοι θα μπορούν να επικοινωνούν με τους προμηθευτές από την Ιταλία απευθείας. Κάτι ανάλογο γίνεται και στην Αμερική που συνορεύει με την Λατινική Αμερική και τον Καναδά. Εκεί οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ισπανικά τα οποία είναι η δεύτερη ομιλούμενη γλώσσα παγκοσμίως. 


Οι εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες σε πολλές γλώσσες όπως τα αγγλικά, τα κινέζικα και τα ρωσικά μπορούν να απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό. Τα αγγλικά ως παγκόσμια lingua franca και τα Κινέζικα, με τον τεράστιο αριθμό ομιλητών ανοίγουν ιδιαίτερα σημαντικά τμήματα της αγοράς. Ομοίως, η Ρωσία επεκτείνεται στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.


Η εξατομικευμένη εξυπηρέτηση στη γλώσσα του πελάτη δημιουργεί μια βαθύτερη σύνδεση και εμπιστοσύνη. Οι πελάτες είναι πιο πιθανό να επιστρέψουν σε μια εταιρεία που τους κάνει να αισθάνονται ότι τους καταλαβαίνουν και κατανοούν το πρόβλημά τους.


Σήμερα, τα κινέζικα, τα ιαπωνικά και τα ρωσικά είναι δύσκολες γλώσσες και δεν μπορεί εύκολα να τις μάθει κάποιος από μόνος του. Επίσης, η διαδικασία εκμάθησης απαιτεί και την διεξαγωγή εξετάσεων όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πιστοποιήσουν την γνώση τους. Τα επίπεδα επάρκειας στην Ευρώπη καθορίζονται από το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR). Εξίσου σημαντικό skill στην αγορά εργασίας είναι η καλή χρήση προγραμμάτων υπολογιστή. Online θα βρείτε πολλά προγράμματα με δωρεάν μαθήματα υπολογιστών για ενήλικες για να μάθετε να χειρίζεστε λειτουργίες και προγράμματα Office που θα σας βοηθήσουν στην εργασία σας!


Νεότερη Παλαιότερη