Ασφάλεια σπιτιού και αντικειμένων: Πώς οι σωστές κλειδαριές κάνουν τη διαφορά

Στον τομέα της ασφάλειας του σπιτιού, η σωστή επιλογή των κατάλληλων κλειδαριών πόρτας δεν είναι κάτι που μπορεί να αφεθεί στην τύχη του. Οι κλειδαριές πόρτας είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στους εισβολείς και παίζουν κρίσιμο ρόλο στην προστασία της περιουσίας μας. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες μας και το ποσό που θέλουμε να δαπανήσουμε για μια αγορά και εγκατάσταση κλειδαριών ασφαλείας. Προφανώς εδώ δεν μιλάμε για μία κλειδαριά ποδηλάτου ή ενός αυτοκινήτου, αλλά για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας σπιτιού, που πολλές φορές μπορεί να συνδεθεί και με τις υπόλοιπες έξυπνες συσκευές που έχουμε στο σπίτι.  


Η θεμελίωση της ασφάλειας του σπιτιού ξεκινά με την εγκατάσταση κλειδαριών υψηλής ποιότητας. Οι ποιοτικές κλειδαριές έχουν σχεδιαστεί για να αντιστέκονται σε συνηθισμένες τακτικές διάρρηξης. Οι συγκεκριμένες κλειδαριές πόρτας θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ αντοχής και διάφορες τακτικές διάρρηξης από διεθνείς οργανισμούς που πιστοποιούν και κατηγοριοποιούν την ασφάλεια μιας τέτοιας κλειδαριάς. Καλό είναι να επιλέγουμε επώνυμες μάρκες και να τις αγοράζουμε από ειδικά καταστήματα που ασχολούνται με την ασφάλεια του σπιτιού. Παρακάτω θα δούμε μερικούς τύπους από αυτές τις κλειδαριές που είναι και οι πιο δημοφιλής για το σπίτι και το γραφείο.


Η Deadbolts αναμφισβήτητα είναι η πιο αποτελεσματική κατά της παραβίασης εισόδου. Οι Deadbolts διατίθενται σε μονοκύλινδρα και δικύλινδρα μοντέλα. Οι μονοκύλινδροι κοχλίες κλειδώματος λειτουργούν με κλειδί από έξω και περιστροφικό πόμολο από μέσα, ενώ οι δικύλινδροι κοχλίες απαιτούν κλειδί και στις δύο πλευρές.


Οι έξυπνες ηλεκτρονικές κλειδαριές προσφέρουν επιλογές εισόδου χωρίς την χρήση φυσικού κλειδιού, αλλά με την χρήση κωδικού, με δακτυλικού αποτυπώματος, με τον έλεγχο στοιχείων από το smartphone, ακόμα και από κάρτα. Πολλές έξυπνες κλειδαριές ενσωματώνονται επίσης σε συστήματα οικιακού αυτοματισμού, επιτρέποντας την απομακρυσμένη παρακολούθηση και έλεγχο. Το πλεονέκτημα στα συστήματα αυτά είναι ότι δεν χρειάζεται να κουβαλάει κάποιος το κλειδί μαζί του, ούτε υπάρχει κίνδυνος να το χάσει. Επίσης, μπορούμε αν θέλουμε να μην επιτρέψουμε την είσοδο κάποιου στο σπίτι με το να απενεργοποιήσουμε τον κωδικό ή την κάρτα, κάτι που έχει μεγάλη ευκολία ειδικά σε όλους όσους νοικιάζουν την κατοικία τους με airbnb.


Ενώ οι κλειδαριές είναι ζωτικής σημασίας, η ασφάλιση ενός σπιτιού εκτείνεται πέρα ​​από την ίδια την κλειδαριά. Η ενίσχυση του πλαισίου της πόρτας και η εγκατάσταση υψηλής ποιότητας εξαρτημάτων πόρτας μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των κλειδαριών σας. Για συρόμενες πόρτες και παράθυρα, σκεφτείτε πρόσθετες κλειδαριές ή ράβδους που εμποδίζουν το άνοιγμα τους απ’ έξω. 


Το να βασιζόμαστε αποκλειστικά στις κλειδαριές πόρτας δεν αρκεί. Μια πολυεπίπεδη προσέγγιση ασφαλείας, που συνδυάζει κλειδαριές με άλλα μέτρα ασφαλείας, όπως συστήματα συναγερμού, αισθητήρες κίνησης, φωτισμό και κάμερες παρακολούθησης, δημιουργεί έναν πιο ολοκληρωμένο αμυντικό μηχανισμό. Αυτό όχι μόνο αποτρέπει πιθανούς διαρρήκτες, αλλά βοηθά επίσης στον εντοπισμό και την απομάκρυνσή τους. 


Οι κλειδαριές, όπως κάθε μηχανική συσκευή, απαιτούν συντήρηση. Οι τακτικοί έλεγχοι και το σέρβις διασφαλίζουν ότι λειτουργούν σωστά και παρέχουν το επιδιωκόμενο επίπεδο ασφάλειας. Καθώς η τεχνολογία προχωρά, τόσο εξελίσσονται και  οι μέθοδοι των διαρρηκτών. Γι αυτό και η περιοδική αναβάθμιση των κλειδαριών πόρτας είναι ζωτικής σημασίας.


Εγκατάσταση των κλειδαριών θα πρέπει να γίνεται από ένα επαγγελματία για να τοποθετηθούν και να λειτουργούν σωστά. Μην ξεχνάμε όμως ότι καμία κλειδαριά δεν είναι αδιαπέραστη. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουμε και τα διάφορα αντικείμενα στο σπίτι ή οχήματα που έχουμε έξω από αυτό ή μέσα στο γκαράζ. Πέρα από τις κλειδαριές πόρτας στο σπιτιού, θα χρειαστεί να ασφαλίσουμε και την κινητή μας περιουσία. Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα ποδήλατο, ένα μηχανάκι ή ένα αυτοκίνητο στην αυλή του σπιτιού θα χρειαστούμε οπωσδήποτε μια κλειδαριά ποδηλάτου, και ειδικά λουκέτα μαζί με το σύστημα συναγερμού για να ακινητοποιήσουμε την μηχανή και το αυτοκίνητο.  



Νεότερη Παλαιότερη