Με ευλάβεια και θρησκευτική κατάνυξη ο Ακάθιστος ύμνος στις εκκλησίες της Θεσπρωτίας



 Κατανυκτικά εψάλη  στους ναούς της Θεσπρωτίας ο Ακάθιστος Ύμνος και δημιουργήθηκε στους πιστούς μια πνευματική εσωτερική διάθεση.

Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας χοροστάτησε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δονάτου, ενώ  το προηγούμενο διάστημα των τεσσάρων χαιρετισμών βρέθηκε σε διάφορες ενορίες της Μητροπόλεώς του. 

Στον Ακάθιστο Ύμνο προβάλλεται η αγγελική ζωή της Παναγίας, ως ασπίδα στο ανθρωποκτόνο κακό, που πολεμάει στη γέννησή της την κάθε προσπάθεια  του πιστού, να συντονίσει το βήμα  και το ρυθμό της καρδιάς του και της ζωής του με αυτόν της Μητέρας του Θεού. 

Η Παναγία τονώνει τον άνθρωπο και τον παρακινεί  με ιερές προσδοκίες σε ψυχικούς αγώνες. Έτσι στο τέλος της προσπάθειάς του, θα αποκομίσει τη χαρά και την ανάπαυση  της χάρης του Θεού.

Ο Ακάθιστος Ύμνος, μέσω των εγκωμίων προς την Παναγία, στην ουσία στρέφει τους προβολείς της συνείδησής μας προς τα μέσα μας, ώστε να συναντήσουμε τον άγνωστο, επί της ουσίας, εαυτό μας και να περιέλθουμε, αν το αντέχουμε, σε μια αυτογνωσία, που συνήθως δεν επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις. 

Ο Ακάθιστος Ύμνος είναι μια σαφής προτροπή ότι την ανοδική πορεία μας δεν πρέπει να μας την ανακόπτουν οι δυσκολίες, αλλά να μας διεγείρει το υπέροχο τέρμα. 

Ποιο είναι το υπέροχο τέρμα; Ο άνθρωπος βρίσκεται σε δυναμική κίνηση από τη στιγμή όχι μόνο της γέννησής του, αλλά και νωρίτερα, από τη σύλληψή του ακόμη στα μητρικά σπλάγχνα.  Και αυξάνει, μεγαλώνει, διαμορφώνεται και διαπλάθεται ψυχοσωματικά.  Είναι κάτι ελάχιστο στην αρχή και καταλήγει στην αγκαλιά του Θεού, που είναι και το υπέροχο τέρμα. 

Η προτεραιότητα, λοιπόν, όπως προβάλλεται από τον Ακάθιστο Ύμνο,  δεν είναι μόνο η καλή και επιτυχημένη πορεία σ' αυτή τη ζωή, αλλά η προοπτική ότι δεν τελειώνουν όλα εδώ. Ας μη βλέπουμε, λοιπόν κοντόφθαλμα και μονόφθαλμα. Αλλά ας εμπιστευθούμε την Παναγία και ας συνειδητοποιήσουμε ότι το πραγματικό μας συμφέρον  είναι η σωτηρία της ψυχής μας. 

π. Ηλίας Μάκος  


Νεότερη Παλαιότερη