Τι θα μάθω σε ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών;

A group of items on a tableDescription automatically generated

 

Οι πρώτες βοήθειες είναι από τα πιο σημαντικά και χρήσιμα σεμινάρια που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος. Η εφαρμογή τους σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να σώσει την ζωή ενός ανθρώπου. Έχει τύχει να είμαστε μπροστά σε περιστατικό λιποθυμίας και να μην ξέρουμε πως να βοηθήσουμε. Γι’ αυτό, ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητο ώστε να πάρουμε τις βασικές γνώσεις. Ποιες είναι οι βασικές γνώσεις;

Αντιμετώπιση πνιγμού 

Μια αγχωτική διαδικασία γιατί πρέπει να εφαρμόσεις γρήγορα ό,τι έχεις μάθει καθώς κλείνουν οι αγωγοί του αέρα και ο άνθρωπος δεν μπορεί να αναπνεύσει. Πηγαίνεις από πίσω του, παίρνεις μια μικρή κλίση προς τα εμπρός, βρίσκεις το σημείο που πρέπει να πιέσεις και αρχίζεις την διαδικασία με τον αντίχειρα του χεριού σου. Υπάρχει πιθανότητα να ξεκινήσει να τρέχει λόγω πανικού, σε αυτή την περίπτωση προσπαθούμε να τον κρατήσουμε και πάμε σε μια γωνία ώστε να είναι πιο δύσκολη η διαφυγή του.

Αντιμετώπιση λιποθυμίας

Όταν αντιληφθούμε ότι ένας άνθρωπος είναι λιπόθυμος, πρέπει αρχικά να τον μεταφέρουμε σε ένα ασφαλές μέρος. Έπειτα τον τοποθετούμε στην σωστή θέση που θα μάθετε στο σεμινάριο και να ελέγξουμε αν αναπνέει και αν οι παλμοί του είναι φυσιολογικοί. Καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τις πρώτες βοήθειες και να ενημερώσουμε για την κατάσταση δίνοντας τα στοιχεία μας και την τοποθεσία μας. Αν υπάρχει οινόπνευμα, βάλτε το κοντά στη μύτη για να βοηθήσει να επανέλθει. Πολύ σημαντικό είναι να καταγράψετε πόση ώρα είναι χωρίς τις αισθήσεις και να το αναφέρετε στους διασώστες της άμεσης βοήθειας.

ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) 

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να δείτε αν ο άνθρωπος αναπνέει, θα σας βοηθήσει να σκύψετε κοντά στο στόμα του ώστε να νιώσετε την αναπνοή και να βλέπετε αν ανεβοκατεβαίνει το στέρνο του. Έπειτα τοποθετήστε τον με τρόπο ώστε να είναι ανοιχτή οι αεραγωγοί. Αν δεν ανταποκρίνεται και δεν αναπνέει τότε ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ. Πρέπει να έχετε ένα σταθερό ρυθμό και να την κάνετε στο σωστό σημείο. Ρωτήστε αν υπάρχει απινιδωτής στον χώρο και αν υπάρχει χρησιμοποιήστε τον μετά από ένα διάστημα. Ένας άλλος άνθρωπος θα καλέσει το ΕΚΑΒ, θα δώσει στοιχεία, τοποθεσία, την ηλικία του θύματος, πως ανταποκρίνεται και ενημερώστε αν έχετε κάνει χρήση απινίδωσης. Για να καταλάβετε ότι κάνετε σωστά ΚΑΡΠΑ, θα ακούσετε ένα «κρακ» από το κόκαλο στο στέρνο.

Αυτά είναι τα βασικά πράγματα που μπορεί κάποιος να μάθει σε ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών. Μια συμβουλή είναι να προσέχετε τον εαυτό σας και να αποδέχεστε ό,τι σας συμβαίνει. Αν πάσχετε από κάτι ή σας έχει συμβεί κάτι, να έχετε την απαραίτητη αγωγή μαζί σας αλλά και να έχετε ενημερώσει τα κοντινά σας πρόσωπα ή την οικογένειά σας. Για παράδειγμα αν είστε διαβητικός, να μετράτε συχνά το ζάχαρό σας ή αν έχετε κάνει χειρουργείο, να προσέχετε την μετεγχειρητική ουλή σας και να βάζετε αδιάβροχα επιθέματα για μπάνιο σε καθημερινή βάση.


Νεότερη Παλαιότερη