Ο ρόλος της δίαιτας και της διατροφής στην θεραπεία της ακμής

 


Η ακμή είναι μια συνηθισμένη πάθηση του δέρματος και προκαλεί δυσφορία σε πολλούς νέους λόγω της κακής εμφάνισης του δέρματος. Με τα χρόνια έχουν εμφανιστεί διάφορες θεραπείες, με στόχο τη μείωση ή την εξάλειψη της παρουσίας της ακμής. Ομοίως, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον και πολλοί μελετούν τη διασύνδεση της έξαρσης της ακμής με την κακή διατροφή των εφήβων γενικότερα. Εδώ, θα διερευνήσουμε τόσο τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν για την ακμή όσο και τον πιθανό ρόλο που παίζει η σωστή διατροφή στη διαχείρισή της.


Ενώ υπάρχουν διάφορες θεραπείες που ένας δερματολόγος μπορεί να προτείνει για την αντιμετώπιση της ακμής, από τοπικές αυτοθεραπείες με αλοιφές και προϊόντα περιποίησης έως πιο επεμβατικές διαδικασίες, ωστόσο υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη σχέση μεταξύ που έχει η παρουσίαση της ακμής με τον τρόπο που τρεφόμαστε. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η διατροφή δεν είναι η πρώτη αιτία για την εμφάνιση της ακμής, παρόλα αυτά ορισμένες διατροφικές προσαρμογές μπορεί να βοηθήσουν στην οποιαδήποτε θεραπεία συστήσει ο δερματολόγος.


Γνωστές θεραπείες για την ακμή:


Τοπικές θεραπείες: Πρόκειται για κρέμες, τζελ και λοσιόν που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα. Ένα παράδειγμα είναι το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου (για να σκοτώσει τα βακτήρια και να μειώσει τη φλεγμονή), τα ρετινοειδή όπως η τρετινοΐνη και το αδαπαλένιο (για να ξεμπλοκάρουν τους πόρους) και το σαλικυλικό οξύ (για τη μείωση της παραγωγής λιπαρότητας του δέρματος).


Χάπια και αντιβίωση: Αυτά περιλαμβάνουν ισχυρές ουσίες για τη μείωση της φλεγμονής και των βακτηρίων. Ένα από αυτά μπορεί να είναι και τα αντισυλληπτικά χάπια για γυναίκες με που σχετίζεται με ορμόνες και ισοτρετινοΐνη.


Χημικό Πίλινγκ: Χρησιμοποιώντας ένα χημικό διάλυμα, ένας δερματολόγος αφαιρεί το ανώτερο στρώμα του δέρματος, με αυτό τον τρόπο το δέρμα αναγεννάται και γίνεται πιο λείο, μειώνοντας έτσι την ορατότητα της ακμής.


Θεραπείες με φως και λέιζερ: Αυτές οι θεραπείες στοχεύουν τα βακτήρια που προκαλούν ακμή ή μειώνουν την παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα. Μπορεί να περιλαμβάνουν μπλε φως, παλμικό φως ή θεραπείες με λέιζερ.


Παροχέτευση και εξαγωγή: Σε περιπτώσεις κυστικής ακμής, ένας δερματολόγος μπορεί να χρησιμοποιήσει εξειδικευμένα εργαλεία για την αποστράγγιση μεγάλων κύστεων, παρέχοντας ανακούφιση και μειώνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας ουλών.





Ο ρόλος της διατροφής στην ακμή


Η σύνδεση της διατροφής με την ακμή είναι θέμα συζήτησης και έρευνας από τους δερματολόγους εδώ και χρόνια. Αν και η συσχέτιση της τροφής δεν είναι τόσο απλή, ωστόσο ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες έχουν προταθεί ότι επηρεάζουν την ακμή:


Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη: Τα συγκεκριμένα τρόφιμα αφομοιώνονται και απορροφώνται γρήγορα, προκαλώντας γρήγορη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ινσουλίνη, η οποία μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα και να συμβάλει στην ακμή. Τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, τα ζαχαρούχα ποτά και τα σνακ έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μείωση της πρόσληψης τέτοιων τροφών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ακμής.


Γαλακτοκομικά: Η σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών και ακμής παραμένει αμφιλεγόμενη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ορμόνες που υπάρχουν στο γάλα μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή, αλλά απαιτείται πιο εμπεριστατωμένη έρευνα για να εξακριβωθεί κάτι τέτοιο. Για όσους υποψιάζονται ότι τα γαλακτοκομικά προκαλούν την έξαρση της ακμής, μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μειώσουν την κατανάλωσή τους και να παρατηρήσουν τυχόν αλλαγές στο δέρμα.


Ωμέγα-3 λιπαρά: Αυτά βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, καθώς και στα καρύδια και λιναρόσπορους. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά, μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή, ωφελώντας όσους έχουν φλεγμονώδη ακμή.


Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην ακμή. Τρόφιμα όπως τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να ενσωματωθούν σε μια δίαιτα για τη μείωση της ακμής.


Προβιοτικά: Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον σύνδεση του εντέρου με το δέρμα. Τα προβιοτικά μπορούν να προάγουν ένα υγιές έντερο, το οποίο μπορεί να ωφελήσει έμμεσα το δέρμα. Τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το ξινό λάχανο και το κεφίρ είναι πλούσια σε προβιοτικά.


Ψευδάργυρος και βιταμίνες: Ο ψευδάργυρος, βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το βόειο κρέας, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Επιπλέον, οι βιταμίνες Α και Ε μπορούν να προάγουν το υγιές δέρμα. Ωστόσο, τα διάφορα συμπληρώματα διατροφής, καλό είναι πριν τα πάρουμε, να  έχουμε και τη συμβουλή του δερματολόγου γιατρού γιατί μπορεί να φέρουν αντίθετο αποτέλεσμα.


Μην ξεχνάτε λοιπόν να επισκέπτεστε τον δερματολόγο σας για την ετήσια επίσκεψη και για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως η χαρτογράφηση σπίλων https://dermedica.gr/klinikh-dermatologia-pathhseis-dermatos/xartografisi-spilon/!



Νεότερη Παλαιότερη