Γιατί η μόνωση της ταράτσας είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα του σπιτιού


Οι θερμικές απώλειες σε ένα σπίτι είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που συναντάνε  οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών. Οι μονώσεις του σπιτιού με τα χρόνια μπορεί να πάθουν ζημιές από την υγρασία ή μπορεί να μην είναι πολύ καλές, ειδικά αν η κατοικία είναι αρκετά παλιά. Το πιο σημαντικό σημείο του σπιτιού είναι η στέγη ή η ταράτσα, που είναι εκτεθειμένη σε όλες τις καιρικές συνθήκες, όπως η βροχή, το χιόνι και ο αέρας. Εφόσον θέλουμε να ξεκινήσουμε με την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας η μόνωση ταράτσας https://www.monosys.gr/ είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει. Επίσης, η σωστή μόνωση θα συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς μειώνει τις θερμικές απώλειες του σπιτιού.  Πέρα από τη μόνωση, η αλλαγή στα κουφώματα και στα κουφώματα είναι εξίσου σημαντική και θα πρέπει να γίνει παράλληλα με την μόνωση του σπιτιού, αν θέλουμε να πετύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα στην μείωση της απώλειας ενέργειας. Μπορούμε δηλαδή να αντικαταστήσουμε τα παλιά ξύλινα κουφώματα με καινούργια αλουμινένια που είναι πιο ενεργειακά. Επίσης, μια καλή θερμοπρόσοψη μέσα και έξω, αποτελεί και την καλύτερη λύση στην μόνωση του σπιτιού.


Στην Ελλάδα, οι περισσότερες στέγες είναι συνήθως κατασκευασμένες από μπετόν. Το μπετόν δεν έχει καλή θερμομόνωση και στεγανοποίηση σαν υλικό από μόνο του και με τον καιρό, παρουσιάζει προβλήματα υγρασίας. Αν ο μηχανικός του σπιτιού δεν έχει κάνει σωστή μελέτη για την μόνωση της ταράτσας από την αρχή, τα προβλήματα θα εμφανιστούν γρήγορα μπροστά μας με οδυνηρά αποτελέσματα. Πολλές περιουσίες έχουν καταστραφεί από κακοτεχνίες και ακατάλληλες μονώσεις κτιρίων. 


Πριν ξεκινήσουμε  οποιαδήποτε ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού θα πρέπει να εστιάσουμε στη μόνωση ταράτσας η οποία επιτυγχάνεται με δύο τρόπους. Πρώτο θα πρέπει να προχωρήσουμε σε στεγανοποίηση με  ασφαλτική μεμβράνη που μπορεί να εφαρμοστεί με διάφορους τρόπους, όπως με ρολό, με σπάτουλα ή με αερογράφο. Έπειτα η θερμομόνωση ταράτσας μπορεί να γίνει με αφρό πολυουρεθάνης, όπου  θα καταφέρουμε να μειώσουμε τις απώλειες θέρμανσης και ψύξης από το εσωτερικό του σπιτιού, καταναλώνοντας έτσι λιγότερη ενέργεια. 


Η στεγανοποίηση της ταράτσας είναι το πρώτο στάδιο που πρέπει να γίνει και είναι μία διαδικασία σημαντική γιατί θα προστατεύσει την συνολική μόνωση και τη δομή του κτιρίου. Ειδικά αν το κτίριο είναι παλιό θα πρέπει να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος της δομής για τυχόν ρωγμές, απ’ όπου μπορεί να εισέλθει η υγρασία.


Παρακάτω θα δούμε μερικές συμβουλές για την σωστή στεγανοποίηση και μόνωση της ταράτσας:


Ελέγχουμε πάντα την κατάσταση της πλάκας στην ταράτσα πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε  μόνωση. Εάν η ταράτσα σας έχει προβλήματα, όπως ρωγμές ή τρύπες, πρέπει να επισκευαστούν καλά πριν κάνουμε εφαρμογή κάποιας μόνωσης. Εάν υπάρχουν ρωγμές ή τρύπες, επισκευάστε τις με ένα κατάλληλο υλικό, όπως τσιμεντοκονία ή ασφαλτική τσιμεντοκονία. Η τελική στρώση μπορεί να είναι κατασκευασμένη από διάφορα υλικά, όπως ασφαλτικό αστάρι, ασφαλτικό χρώμα ή άλλο υλικό.


Τέλος, θα πρέπει να βάλουμε τα κατάλληλα υλικά που ταιριάζουν στις καιρικές συνθήκες της περιοχής και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή κατά την εφαρμογή των υλικών.


Το κόστος της ενεργειακής αναβάθμισης είναι σημαντικός παράγοντας για να κάνουμε την καλύτερη δυνατή μόνωση στο σπίτι. Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι εφάμιλλα της ποιότητας που θέλουμε να πετύχουμε. Υπάρχουν για αυτό το σκοπό πολλά προγράμματα που επιδοτούν αυτές τις προσπάθειες των ιδιοκτητών και θα πρέπει να απευθυνθούμε σε επαγγελματίες προκειμένου να μας βοηθήσουν να βρούμε το κατάλληλο πρόγραμμα που είναι σύμφωνο με τις δικές μας ανάγκες και προϋπολογισμό.


Νεότερη Παλαιότερη